MÜNCHEN - De Duitse bondskanselier Schröder heeft zaterdag voorgesteld om de samenwerkingsverbanden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten te hervormen. Hij deed dat op de 41e veiligheidsconferentie die zaterdag in München is geopend.

Schröder, zelf wegens ziekte niet aanwezig, suggereerde bij monde van defensieminister Struck de vorming van een team van onafhankelijke deskundigen van beide zijden van de oceaan. Dat team moet dan bekijken hoe de samenwerking te verbeteren is, gezien de "gewijzigde voorwaarden en uitdagingen". Daarbij hoort dan volgens hem ook een herziening van de samenwerking in de NAVO.

Rumsfeld

De ook aanwezige Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie reageerde terughoudend. Hij prees wel de 'enorme' waarde van de NAVO en zei dat dit verbond, en niet de EU, de schakel moet zijn in transatlantische banden.

De Hoop Scheffer

Ook NAVO-baas De Hoop Scheffer was het niet eens met Schröders opmerking dat de NAVO niet meer de eerste plek is waar de partners hun strategieën afstemmen. Volgens De Hoop Scheffer heeft het verbond zich in de afgelopen drie jaar meer ontwikkeld dan in het decennium daarvoor. De NAVO biedt tal van mogelijkheden op allerlei gebied, zei hij in München.

Irak

Minister Rumsfeld riep ook op tot internationale steun voor de wederopbouw in Irak en Afghanistan en samenwerking in de strijd tegen terrorisme. Op dezelfde conferentie twee jaar geleden botste het nog over Irak tussen Rumsfeld en de Duitse minister Fischer van Buitenlandse Zaken.

De bondskanselier sprak van recente "misverstanden, wantrouwen en zelfs spanningen over de oceaan". Schröder doelde daarmee vermoedelijk op de oorlog in Irak, die heeft gezorgd voor spanning in de relatie tussen Europa en de VS. Een aantal belangrijke NAVO-leden, zoals Duitsland en Frankrijk, was fel tegen die aanval.

Conferentie

Op de tweedaagse conferentie zijn 250 vertegenwoordigers (politici, diplomaten, wetenschappers en militaire deskundigen) uit de hele wereld bijeen. Onder hen zijn ook VN-topman Annan, de Russische minister van Defensie Ivanov en de Iraanse onderminister Khoshroo van Buitenlandse Zaken. De bijeenkomst wordt zwaar beveiligd.

De bondskanselier maakte in München opnieuw aanspraak op een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad, gezien de groeiende internationale verantwoordelijkheid van Duitsland. Schröder riep verder Amerika op Europa te steunen bij de diverse diplomatieke pogingen om Iran te doen afzien van nucleaire ambities.