DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt een nader, onafhankelijk onderzoek naar de politie-inval op 10 november in de Antheunisstraat in het Haagse Laakkwartier niet nodig. Dit heeft hij burgemeester Deetman van Den Haag vrijdag laten weten. Er zijn geen relevante gegevens achtergehouden, aldus de bewindsman.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wist op het moment van de inval niet dat de twee verdachten daar handgranaten hadden. Ook had de AIVD geen informatie over eventuele aanwezigheid van vuurwapens in het pand. Wel heeft de dienst de nacht vóór de inval gewaarschuwd dat daarmee rekening gehouden moest worden gezien het profiel van de verdachten.

Gewond

Op de dag van de inval in het Laakkwartier raakten vijf leden van het arrestatieteam van de politie gewond door de ontploffing van een handgranaat die de verdachten naar buiten gooiden. Burgemeester Deetman zei eerder deze week dat hij beter had moeten worden geïnformeerd. Hij wees erop dat hij als beheerder van het politiekorps de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van politiemensen.

Informatie

Volgens Remkes waren het Openbaar Ministerie, de nationale recherche en de regiopolitie Haaglanden op de hoogte van alle relevante informatie van de AIVD. Tot op het moment van de inval, is informatie over het gevaar dat van de verdachten uitging met alle betrokkenen gedeeld, aldus de minister.

Geheim

Meer in het algemeen laat Remkes aan Deetman weten dat operaties van de AIVD geheim zijn. Alleen de uitvoerders en degenen die ambtelijk en politiek verantwoordelijk zijn, zijn ervan op de hoogte. Wanneer het OM, op aangeven van de AIVD, besluit in te grijpen tegen (potentiële) terroristen, krijgt het wel alle beschikbare, relevante informatie.

Veiligheidsrisico

Als uit de AIVD-informatie blijkt dat er een veiligheidsrisico bestaat of dat de openbare orde verstoord dreigt te worden, wordt de burgmeester ook ingelicht. In de maanden voorafgaand aan de inval in de Antheunisstraat, was dit niet aan de orde. Daarom is Deetman ook niet geïnformeerd over de AIVD-operatie.

De Haagse burgemeester verblijft momenteel in het buitenland en heeft de brief van Remkes nog niet gelezen. Deetman liet vrijdag via zijn woordvoerder wel weten dat hij het niet eens is met het besluit van de minister om geen onderzoek te houden.