AMSTERDAM - De advocaten N. Meijering en L. van Kleef hebben vrijdag de kroongetuige in het proces tegen de vijftien van drievoudige moord verdachte Nomads stevig aan de tand gevoeld. De raadslieden denken dat de rol van de getuige, A.D., in het proces is uitgespeeld omdat hij onbetrouwbaar is gebleken.

Ook de rechtbank zelf stelde kritische vragen aan D., zowel over de inhoud van zijn verklaringen als over de overeenkomst die hij met justitie heeft gesloten.

Een van de belangrijkste uitspraken die D. al eerder in het monsterproces heeft gedaan, is dat de moorden op de drie Nomads (Hells Angels in het Limburgse Oirsbeek) in opdracht van de Hells Angels in Amsterdam zijn gepleegd.

De voormalige voorman van de Amsterdamse Angels, Willem van B., noemde dit donderdag "een grove leugen". Van B. trad toen op als getuige.

D., voorheen lid van de Antilliaanse motorclub Carribbean Brothers, beweert dat hij de informatie over betrokkenheid van de Amsterdamse Angels heeft vernomen van zijn clubgenoot R. van W. Van W. heeft deze bewering, eveneens als getuige, afgedaan als leugenachtig.

Leugens

Vrijdag betichtte D. zijn vroegere motorbroeder op zijn beurt van het verkondigen van leugens. Hij hield tijdens zijn langdurige verhoor staande dat Van W. hem in het diepste geheim heeft toevertrouwd dat de Amsterdamse Hells Angels de opdrachtgevers zijn geweest. Het verhoor vond plaats in de rechtbank aan de Parnassusweg waar speciale voorzieningen waren getroffen, om D. gescheiden te houden van de verdachten.

D. heeft tientallen verklaringen afgelegd, voorafgaand aan het proces, die zeer nadelig zijn voor de Hells Angels. Een aantal van die verklaringen hebben bij justitie in de kluis gelegen, totdat zeer onlangs, de kroongetuigendeal met justitie kon worden ondertekend. De rechtbank stelde vast dat de inhoud van die verklaringen nogal eens afwijkt van datgene dat hij in de overige verklaringen heeft gezegd. D. zei vrijdag dat hij pas het achterste van zijn tong heeft willen laten zien toen hij zeker wist dat hij door justitie beschermd zou worden.

Voor de advocaten zijn de geconstateerde verschillen het bewijs voor D.'s onbetrouwbaarheid. Raadsman Van Kleef: "D. toonde zich bereid het nodige te vertellen over de Hells Angels. Justitie was daar zó blij mee, dat het ze verder niet kon schelen." Van Kleef denkt dat D. bewust de kant van justitie heeft gekozen. Niet, zoals hij zelf zegt, omdat hij uit de zware misdaad wilde stappen en de drievoudige moord wilde helpen oplossen, maar omdat hij grote problemen had met Colombiaanse drugshandelaren, die hem wegens wanbetaling op de hielen zouden hebben gezeten. Bij justitie kon hij veilig onderduiken, aldus de raadsman.

Het proces tegen de Nomads wordt volgende week maandag voortgezet. De rechtbank moet nog een aantal feiten met verschillende verdachten bespreken. Donderdag 17 februari zal het Openbaar Ministerie de strafeisen formuleren.