AMSTERDAM - De Indiase fotograaf Arko Datta is de winnaar van de World Press Photo 2004. Zijn kleurenfoto van een Indiase vrouw die rouwt om een door de tsunami omgekomen familielid, is vrijdag in Amsterdam verkozen tot beste foto van het jaar.

De winnende inzending van Arko Datta

Datta, werkzaam bij persbureau Reuters, maakte de foto in Cuddalore in de Indiase deelstaat Tamil Nadu op 28 december vorig jaar, twee dagen nadat een groot deel van Azië door de vloedgolven werd getroffen.

Record

De jury kreeg een record van 69.190 foto's ingestuurd door 4266 fotografen uit 123 landen. Nooit eerder hebben zoveel fotografen meegedaan aan de prestigieuze wedstrijd. Voor de eerste keer gebruikte de jury alleen digitale beelden. De jury verdeelde de prijzen in de tien categorieën onder 59 fotografen.

Nederlanders

Ook vier Nederlandse fotografen vielen in de prijzen. Paul Vreeker van Reuters won in de categorie 'Mensen in het nieuws' de tweede prijs met een foto van de Iraanse asielzoeker/hongerstaker Mehdy Kavousi uit Zaandijk die zijn mond had dichtgenaaid als protest tegen het Nederlandse asielbeleid.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin wonnen de tweede prijs in de categorie portretten met een foto van actrice Charlize Theron die zij maakten voor The New York Times Magazine.

In de categorie 'hard nieuws' eindigde Geert van Kesteren op de derde plaats met een serie foto's van de infanterie Bravo Company in Irak. Hij maakte deze serie voor het Amerikaanse Newsweek Magazine. Ook de in Amsterdam geboren Paolo Woods, lid van het foto-agentschap Anzenberger, won de derde prijs met een serie foto's uit Irak.

Datta ontvangt zijn prijs en een bedrag van 10.000 euro op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam. Van 25 april tot 19 juni zijn de winnende foto's en een selectie van het werk van Datta daar ook te zien voor het publiek. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.