AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn eist een omgangsregeling met zijn hond Paco. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen zijn vrouw prinses Margarita. De zaak dient donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Dit heeft de advocaat van De Roy, mr. Gabriël Meijers, vrijdag gezegd.

Het paar leeft al enige tijd apart. De Roy eist een omgangsregeling met de hond op straffe van 500 euro voor elke dag dat prinses Margarita hieraan niet voldoet. Over de toestand van het dier wil de advocaat niks kwijt. "Ook honden hebben recht op privacy."

De dochter van prinses Irene verklaarde in augustus te willen scheiden van haar man. Ze plaatste later een krantenadvertentie waarin ze liet weten naar hem op zoek te zijn wegens de scheidingsprocedure. De Roy zei gewoon thuis in Frankrijk te zitten.

Ophef

In 2004 maakte het stel ophef in het weekblad HP/De Tijd, omdat het van oordeel was dat het door de koninklijke familie was dwarsgezeten. De familie zou van mening zijn dat De Roy geen goede partij was voor de prinses.

Margarita

Margarita toonde anderhalf jaar later berouw over het zoeken van de publiciteit en vond dat ze haar familie onnodig had gekwetst. Ze staakte haar gerechtelijke procedures tegen de Nederlands Staat.

De Roy van Zuydewijn heeft altijd volgehouden dat hij zijn gerechtelijke procedure tegen de Staat door zal zetten. Daarin eist hij genoegdoening voor de schade die zijn persoon en bedrijf hebben geleden. Hij meent dat zijn privacy is aangetast. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst deed onderzoek naar de man van Margarita, in opdracht van het Koninklijk Huis.