LEIDSCHENDAM - Minder Nederlanders dan vorig jaar hebben het plan de komende zomer met vakantie te gaan. Vooral het eigen land is minder in trek. Het aantal geplande zomervakanties in Nederland is met 150.000 gedaald naar 2,7 miljoen. De plannen voor een reis naar het buitenland blijven met ruim 7,8 miljoen ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), onderzoeksbureau NIPO en het Nederlands Research Instituut voor recreatie en Toerisme (NRIT). Voor het CVO zijn in januari 9000 mensen ondervraagd over hun vakantieplannen.

Circa 74 procent van de Nederlanders wil deze zomer een week of langer op vakantie, tegen 76 procent vorig jaar. Vooral door de natte zomer van 2004 en de goedkoper geworden vliegvakanties kiezen meer toeristen voor het buitenland.

Weer

CVO-directeur K. van der Most benadrukt wel dat het onderzoek een momentopname is. "Als we dit voorjaar erg mooi weer hebben, is er best kans dat veel mensen hun plannen bijstellen en toch in Nederland blijven." Daarbij wijst Van der Most erop dat Nederlanders steeds vaker vakanties vlak voor vertrek boeken.

Verre reizen

Vooralsnog blijkt uit het onderzoek dat de trend om steeds verder weg te reizen zich dit jaar zal doorzetten. Bijna 1,5 miljoen van de ondervraagde vakantiegangers zijn van plan deze zomer buiten Europa en het Middellandse Zee-gebied vakantie te vieren. Dat is 14 procent meer dan in 2004. Onder meer door de lage koers van de dollar is vliegen en het verblijf op veel verre bestemmingen de laatste tijd goedkoper geworden.

Frankrijk

Binnen Europa en het Middellandse Zee-gebied is Frankrijk net als voorgaande jaren veruit favoriet. Circa 1,5 miljoen Nederlanders heeft plannen om naar dat land te gaan. Op ruime afstand volgt Spanje met 800.000 vakanties.