ROTTERDAM - In de buurt van station Rotterdam Centraal zijn vrijdagochtend rond 07.15 uur twee treinen op elkaar gebotst. Dat liet spoorbeheerder ProRail vrijdag weten. Bij het ongeval raakten geen passagiers gewond.


Op de plek van het ongeval mogen treinen maximaal 40 kilometer per uur rijden

Van elke trein zijn twee wagons ontspoord. In de voertuigen zaten in totaal enkele tientallen reizigers. Die zijn teruggelopen naar het station en zijn daar opgevangen door de NS.

Snelheid

De sneltrein van Rotterdam naar Utrecht botste op een wissel bij het station op de stoptrein die onderweg was van Rotterdam naar Gouda Goverwelle. Beide treinen reden op dat moment langzaam. Op de plek van het ongeval mogen treinen maximaal 40 kilometer per uur rijden. Wat de daardwerkelijke snelheid was, is nog niet bekend.

De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat heeft het onderzoek naar het ongeval afgerond. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het ongeval onderzocht. Hierdoor kunnen de herstelwerkzaamheden aan het zwaar beschadigde spoor beginnen. Eerst moeten de treinen omhoog worden getakeld en met hydraulische vijzels worden gekrikt. Vervolgens worden ze horizontaal verplaatst en als de treinen boven de sporen hangen, kunnen ze daarop worden geplaatst.

De verwachting is dat het verplaatsen van de treinen pas komende nacht is afgerond. Hierna kunnen de spooraannemers beginnen met het herstel van de spoorinfra, zoals de rails. Volgens ProRail zal het treinverkeer zaterdagochtend daarvan nog hinder ondervinden.

Door de aanrijding rijden er minder treinen tussen Rotterdam Centraal Station en Rotterdam Alexander. Het verplaatsen van de ontspoorde treinen zal geen extra vertragingen geven boven op de huidige.