Het vluchtelingenagentschap UNHCR van de Verenigde Naties waarschuwt zaterdag dat Italië meer hulp nodig heeft met de vluchtelingenstroom uit Afrika. Die is sinds begin dit jaar 20 procent groter dan in dezelfde periode in 2016.

"Wat zich voor onze ogen voltrekt in Italië is een tragedie in wording," zei UNHCR-commissaris Filippo Grandi. "Dit kan niet alleen een Italiaans probleem zijn."

Italië dreigde eerder deze week schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren, totdat andere Europese landen meer doen aan hun opvang.

Volgens Grandi arriveerden er afgelopen weekend alleen 12.600 migranten en vluchtelingen in Italië, schrijft de BBC. Sinds het begin van dit jaar waren dat er 83.650. Naar schatting 2.030 mensen overleefden de oversteek van de Middellandse Zee niet.

Het merendeel van de migranten die naar Italië reizen vertrekt uit Libië, dat de toegang tot Europa vormt voor mensen uit Sub-Saharaans Afrika en het Arabische schiereiland, Egypte, Syrië en Bangladesh. De UNCHR zegt dat een alarmerend groot deel van de vluchtelingen bestaat uit alleenreizende minderjarigen en slachtoffers van seksueel of gender-gerelateerd geweld.

Solidariteit

Afgelopen donderdag beloofde EU-migratiecommissaris Dimitris Avramopolous Italië meer financiële steun en riep hij de lidstaten op grote solidariteit te tonen. De kwestie zal zondag in Parijs worden besproken door de ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Italië.