AMSTERDAM - De kroongetuige in het proces tegen vijftien Limburgse Hells Angels, de Nomads, liegt. "Het is een grote leugen wat hij heeft verteld", zei Willem van B., alias Big Willem, donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Van B. was de president van de Hells Angels in Amsterdam, maar is inmiddels uit de motorclub gezet.

Hij werd vorige week als getuige opgeroepen in de strafzaak tegen de Nomads, die worden verdacht van de moord op drie van hun clubgenoten. Aanleiding voor het verhoor van de vroegere president van de Hells Angels is de verklaring van de 'kroongetuige' in deze zaak, A.D..

Liquidatie

D. beweert dat hij heeft gehoord dat de Amsterdamse Hells Angels, Big Willem voorop, opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van de drie Nomads. D. wordt vrijdag opnieuw als getuige gehoord. Evenals vorige week zal dat om veiligheidsredenen op een geheime locatie geschieden.

Eerder deze week zei een andere getuige al dat D. "heel erg" loog. Deze getuige was R. van W., oprichter van de Antilliaanse motorclub Holland. Van W. kwam dinsdag tekst en uitleg geven over beweringen die D. over hem had gedaan.

Verklapt

Hij zou volgens D. namelijk hebben verklapt dat de Amsterdamse Hells Angels opdracht tot de moorden hadden gegeven. "Dat slaat nergens op", antwoordde Van W. dinsdag. "Dat heb ik absoluut niet gezegd."

Van B. zei donderdag over de beweringen van de 'kroongetuige'.: "Die man zuigt alles uit zijn duim." Verder gaf Big Willem aan niets te weten over de dood van de drie Nomads.

Tevergeefs

Zijn verhoor duurde uiteindelijk nog geen half uur. Vooraf wachtte een heel leger van journalisten hem op, tevergeefs. De afgezette president van de Amsterdamse Angels werd in een geblindeerde auto aangevoerd.

Tijdens de zitting was niets meer van zijn Hells Angels verleden te zien, zoals dat is voorgeschreven als je uit deze motorclub wordt gezet. Ook zijn tatoeages die betrekking hadden op de Angels, had hij niet meer. Van B. zei tegen de rechter dat de laatste vijf maanden sinds hij uit de Hells Angels is gezet, een verschrikkelijke periode in zijn leven is.

Gering

De rechtbank besprak donderdag de strafbladen van de verdachte Nomads. Die bleken opmerkelijk gering. "Het beeld dat Hells Angels criminelen zijn, moet op zijn zachtst gezegd worden genuanceerd", leidde rechtbankvoorzitter F. Salomon dit procesonderdeel in. Alleen de verdachten M.H. en P.S. bleken in het verleden forse celstraffen te hebben uitgezeten.

De nabestaanden van de drie doodgeschoten Nomads dienden donderdag schadeclaims in voor enkele tienduizenden euro's. De zwager van Paul de Vries, de vermoorde 'president' van de Nomads, maakte gebruik van zijn spreekrecht. Hij zei dat hij en zijn familie, met name de betrokken kinderen, grote schade hebben opgelopen door de "brute moord" en "het mediacircus eromheen".