JERUZALEM - Ondanks het bestand dat Israël en de Palestijnen eerder deze week overeenkwamen, is het in de nacht van woensdag op donderdag tot gewelddadigheden gekomen in de Gazastrook. Palestijnse militanten vuurden zeker 46 mortiergranaten af op joodse nederzettingen. Het Israëlische leger beantwoordde het vuur. Berichten over eventuele gewonden zijn er niet. Wel raakte eeen huis in de nederzetting Neve Dekalim beschadigd.

De Israëlische krant Haaretz meldde op gezag van Palestijnse bronnen dat Israël uit protest tegen de aanvallen een bijeenkomst donderdag met Palestijnse functionarissen heeft afgezegd. In dat overleg zou onder meer worden gesproken over de Israëlische terugtocht uit Palestijnse gebieden en de vrijlating van Palestijnse gevangenen door Israël.

Nederzettingen

Woensdagavond schoten Israëlische militairen in de Gazastrook een Palestijn dood. Volgens Israëlische bronnen probeerde de man met drie anderen een aantal joodse nederzettingen te benaderen. Eerder woensdag kwam een lid van de radicale beweging Hamas om toen een bom die hij langs de weg wilde plaatsen, te vroeg afging.

Israëlische militairen arresteerden donderdagochtend in Nablus op de Westelijke Jordaanoever twee militante leden van de Fatah-beweging. Zij probeerden volgens de Legerradio een militaire patrouille in een hinderlaag te lokken.