LONDEN - De Britse kroonprins Charles treedt 8 april in het huwelijk met Camilla Parker-Bowles. Dit is donderdag van officiële zijde bevestigd. Beiden zijn eerder getrouwd geweest.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De twee zijn al lange tijd geliefden en partners, maar politiek en tradities stonden een echtelijke verbintenis in de weg. Donderdag is echter vanuit de residentie van de kroonprins, Clarence House, aangekondigd dat de kroonprins hertrouwt.

Prins Charles was eerder gehuwd met Diana Spencer, beter bekend als Diana, prinses van Wales. Het in 1981 gesloten huwelijk werd in 1996 ontbonden. Diana en de kroonprins kregen twee kinderen William en Harry. Diana kwam in 1997 om het leven tijdens een auto-ongeluk in Parijs.

Prins Charles en Parker-Bowles kennen elkaar al sinds 1970. Diana Spencer voerde 'de rottweiler' Parker-Bowles herhaaldelijk op als een van de belangrijkste factoren bij de mislukking van haar huwelijk met de kroonprins. Camilla Shand trouwde in 1973 met de officier Andrew Parker-Bowles, een vriend van prins Charles. Ze kregen twee kinderen, Tom en Laura, en scheidden in 1995.

Het Britse staatshoofd wordt bij zijn of haar troonsbestijging automatisch hoofd van de Anglicaanse kerk, de Kerk van Engeland. Deze kerk is traditioneel tegenstander van huwelijken met gescheiden personen waarvan de voormalige partner nog in leven is.

De kerk is evenwel bezig met nieuwe richtlijnen en de voormalige bisschop van Canterbury George Carey drong recent aan op een huwelijk tussen beide levenspartners. De leider van de Briste Conservatieven, Michael Howard, heeft onmiddellijk enthousiast op het nieuws gereageerd.