HOEVELAKEN - De anonieme tiplijn M. (Meld Misdaad Anoniem) heeft vorig jaar een recordaantal meldingen opgeleverd. Ruim honderdduizend mensen belden naar het nummer 0800-7000, meer dan twee keer zoveel dan in 2003. Circa 12.000 meldingen speelde M. door naar de politie, marechaussee, belastingdienst, AIVD of het Verbond van Verzekeraars. Uiteindelijk leidde de tiplijn tot 841 aanhoudingen en 485 opgeloste misdrijven.

Dat heeft de Stichting M. donderdag bekendgemaakt in Verzekerd, het blad van het Verbond van Verzekeraars. Deze brancheorganisatie vormt met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en met de Raad van Hoofdcommissarissen het bestuur van Stichting M.

Hoewel het aantal van 485 opgeloste misdrijven de stichting tevreden stelt, denkt ze dat het werkelijke aantal opgeloste misdrijven veel hoger ligt. Van de doorgestuurde meldingen krijgt Stichting M. maar van 40 procent te horen wat het heeft opgeleverd. Dat percentage is al wel hoger dan de 23 procent die in 2003 als retourmeldingen binnenkwam.

Bij bijna de helft van de meldingen ging het om tips over drugshandel, zowat een verdubbeling ten opzichte van 2003. Het aantal veiligheids-, wapenhandel- en terreurtips nam bijna 2,5 keer toe tot 784 meldingen. Vooral na de moord op Theo van Gogh (2 november) en de aanhoudingen in het Haagse Laakkwartier steeg dat soort meldingen. De topdagen lagen op 29 en 30 november, kort nadat M. had bekendgemaakt dat tips ook in het Arabisch konden worden gemeld.

Het geografische zwaartepunt van de meldingen lag rond de drie grootste steden. De politieregio's Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond waren goed voor bijna 25 procent van het aantal meldingen. Opmerkelijke misdrijven die werden opgelost waren de ontmanteling van een geldpakhuis van een drugsbende in Zwanenburg (7 miljoen euro inbeslaggenomen) en belastingfraude ter waarde van meer dan 400.000 euro.

De meldlijn heeft ook last van misbruik. Volgens directeur H. Munting zijn er altijd nog grappenmakers "die het leuk vinden de meest verschrikkelijke verhalen te vertellen". Dankzij de inmiddels opgedane ervaring worden zulke telefoontjes er steeds vaker uitgefilterd. Het misbruik daalde van 25 procent in 2003 naar 21 procent vorig jaar.