DRIEBERGEN - De Belgische helikopterpiloot die dinsdag een noodlanding maakte in Biddinghuizen omdat hij zonder brandstof zat, krijgt een forse boete, aangezien hij in strijd met luchtvaartwetgeving heeft gehandeld. Dat meldde de Luchtvaartpolitie donderdag.

De helikopterpiloot landde, gedwongen door brandstoftekort, op het platteland bij Biddinghuizen. Een bewoner van die plaats bracht de vlieger naar een tankstation waar een paar jerrycans met super plus werden gevuld. Na te hebben bijgetankt, vloog de helikopter weer verder.

Brandstof

"Het is een opperste gebod in de luchtvaart om, voordat je ergens heenvliegt, eerst te berekenen of je daar de brandstof wel voor hebt", aldus een woordvoerder van het KLPD, waar de Luchtvaartpolitie onder valt. "De piloot heeft een onvergeeflijke fout gemaakt. De vlieger had het geluk dat hij op het platteland kon landen, want voor hetzelfde geld was hij boven een stad zonder brandstof komen te zitten."

Bijtanken

Volgens de Luchtvaartpolitie verzuimde de piloot bovendien dat hij, na het bijtanken, weer verder wilde vliegen. "Bij dit soort gevallen moeten eerst verschillende instanties worden gebeld, waaronder de Luchtvaartpolitie", aldus de woordvoerder. "We gaan dan eerst ter plekke kijken of het toestel wel in orde is." De Luchtvaartpolitie schat dat de piloot een boete van tussen de 3000 en 4000 euro krijgt.