De Marokkaanse Nederlander en activist Saïd C. is aangehouden naar aanleiding van een Marokkaans uitleveringsverzoek. De kwestie rond C. leidde afgelopen week tot een diplomatieke rel.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag heeft Marokko garanties gegeven over zijn vervolging. Daar waren harde eisen over gesteld door Nederland.

Zo zal C. alleen worden berecht om zijn vermeende betrokkenheid bij drugshandel en niet voor zijn politieke activiteiten in verband met de huidige onrust in de Rif-regio in Marokko. Ook kan hij zijn mogelijke straf in Nederland uitzitten.

Nederland neemt het uitleveringsverzoek, dat dateert uit 2015, nu op de gebruikelijke manier in behandeling. Het zal via het Openbaar Ministerie naar de rechtbank gaan, die erover beslist. Hierna kan nog C. nog in beroep.

Ambassadeur 

Marokko trok afgelopen weekend zijn ambassadeur in Den Haag terug vanwege de kwestie. Dit omdat Nederland niet zou meewerken aan het verzoek hem uit te leveren. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft Marokko echter eerder niet de garanties gegeven die er nu wel zijn.

Nederland mag eigen mensen alleen uitleveren met de garantie dat zij hun straf in Nederland kunnen uitzitten en de straf naar Nederlandse maatstaven wordt omgezet

Tegen C. waren twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachte zou sinds 2010 lid zijn van een criminele organisatie en actief zijn in de internationale drugshandel. Volgens Marokko is de verdachte ook betrokken bij de financiering van betogers in de Rif-regio in het noorden van het Noord-Afrikaanse land.,Al maanden protesteren inwoners van Noord-Marokko voor sociale rechtvaardigheid en tegen corruptie.