DEN HAAG - VVD-staatssecretaris Rutte (Onderwijs) voelt er weinig voor het bijzonder onderwijs af te schaffen. In tegenstelling tot zijn eigen partij wil de bewindsman de zogenoemde artikel 23-scholen in stand houden.

"Mensen moeten vrij zijn in de stichting van een school op grond van hun levensovertuiging", stelde Rutte donderdag in een interview met dagblad Trouw. Hij houdt vast aan het kabinetsbesluit van vorig jaar om strengere wettelijke eisen te stellen aan de oprichting van een nieuwe christelijke of islamitische school.

De Tweede-Kamerfractie van VVD wil van de bijzondere scholen af. Kamerlid Hirsi Ali wil via deze weg islamitische scholen kunnen sluiten. Fractieleider Van Aartsen zou graag de afschaffing van het artikel 23 opnemen in het nieuwe verkiezingsprogramma van de liberalen.

Wilders

Rutte haalt in het interview fel uit naar ex-partijgenoot Geert Wilders. "Hij schept een sfeer alsof elke Marokkaan morgen een bom gaat planten. Wat is dat voor iets belachelijks?!", zegt Rutte. "Problemen moet je benoemen. Dat is goed. Maar Wilders doet alleen dat en biedt geen enkel perspectief op een oplossing. Zo breit hij ook aan de deken van negativisme die over Nederland ligt. Je wordt zo depressief als je die man hoort."