AMSTERDAM - De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor lange files in Frankrijk. Filevorming zal vooral plaatsvinden rondom de wintersportgebieden. Volgens de ANWB is het een 'typisch wisselweekend'. Vertrekkende wintersporters zorgen voor lange files in de noordelijke Franse Alpen en terugkerende vakantiegangers staan in files op de wegen terug.

Vrijdagmiddag begint de schoolvakantie in Noord-Nederland. Zo'n 550 duizend mensen gaan voor een kortere of langere vakantie weg. Ruim de helft van de vakantiegangers gaat naar het buitenland. Oostenrijk blijft de populairste bestemming, stelt de ANWB vast. Komend weekend is het tweede weekend in de krokusvakantie.

De grootste knelpunten zijn volgens de ANWB de A40 tussen Macon en Genève, de A43 tussen Lyon en Chambéry en de wegen rond Albertville, Grenoble, Môutiers en Le Bourg-d'Oisans. De ANWB verwacht ook in Zuid-Duitsland en in Oostenrijk vertragingen. Door werkzaamheden worden op de Oostenrijkse A10 files verwacht bij de Ofenauer- en de Hieflertunnel. In Zwitserland wordt het vooral druk op de A1/A3 bij Zürich. Vakantiegangers zullen te maken krijgen met lange wachttijden bij onder meer de grensovergang in Bazel.