WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft besloten de Amerikaanse hulp aan de slachtoffers van de zeebeving van 26 december te verhogen tot 950 miljoen dollar (ruim 740 miljoen euro). Het Witte Huis maakte dat woensdag bekend. Het Congres moet nog wel akkoord gaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Eind december zegde de Amerikaanse president een bedrag toe van 350 miljoen. Dat bedrag wil hij bijna verdrievoudigen. Het geld is bedoeld voor wederopbouw van infrastructuur maar ook voor de kosten van de directe reddingswerkzaamheden kort na de ramp.

Bush stuurt zijn plan maandag naar het Congres. Het maakt dan deel uit van een onvangrijk pakket maatregelen ter financiering van de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan en Irak. Daarmee is een totaalbedrag van 81 miljard dollar gemoeid.

Volgens onderminister van Defensie Paul Wolfowitz is de hulpoperatie van strategisch belang voor de Verenigde Staten, en in het bijzonder voor de verhoudingen met Indonesië. Dat is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.

Bush kwam aanvankelijk onder vuur te liggen omdat hij direct na de tsunami's slechts 15 miljoen dollar aan noodhulp toezegde. Toen de enorme omvang van de ramp in Zuidoost-Azië duidelijk werd, verhoogde Bush dat bedrag tot 350 miljoen dollar.