WASHINGTON - Inwoners en bezoekers van de Amerikaanse staat Virginia moeten voortaan zorgen dat ze een goede broekriem hebben. Het Huis van Afgevaardigden van Virginia heeft ingestemd met een wetsontwerp dat laaghangende broeken strafbaar maakt, meldden Amerikaanse media woensdag.

Als ook de Senaat van Virginia instemt met het wetsvoorstel van de Democraat Algie Howell, riskeren mensen wiens onderbroek voor een deel zichtbaar is, binnenkort een boete van 50 dollar.

"Ondergoed wordt niet zonder reden ondergoed genoemd", zo legt de Republikeinse afgevaardigde John Reid uit waarom hij het voorstel heeft gesteund. Hij zegt ook te hopen dat Virginia zal dienen als een voorbeeld voor de rest van de Verenigde Staten.

Critici zijn van mening dat het wetsvoorstel indruist tegen constitutionele vrijheden. De burgerrechten beweging ACLU vreest dat het verbod zal leiden tot rassendiscriminatie omdat vooral veel zwarte jongeren het voorbeeld volgen van populaire rappers, die in wijde broeken rondlopen.

Ook de kledingbranche heeft met woede en verbijstering kennis genomen van het wetsvoorstel. Een internetwinkel heeft al aangeboden om iedereen die beboet wordt omdat zijn of haar broek op half zeven hangt, gratis onderkleding ter waarde van 100 dollar te geven. Het bedrijf noemde het dreigende verbod "Een schending van ieders recht om zichzelf vrijelijk uit te drukken".