BRUSSEL - De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken heeft woensdag Iran gewaarschuwd dat het voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gesleept kan worden als het niet instemt met een Europees voorstel over het Iraanse kernprogramma.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De Iraniërs moeten horen dat als ze niet bereid zijn de overeenkomst te accepteren die de Europeanen hun aanbieden, de Veiligheidsraad in het verschiet ligt", aldus Rice, die in Brussel op bezoek is, woensdag tegenover Fox News. De drie grote EU-landen Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland onderhandelen met Iran over stopzetting van het kernwapenprogramma.

Kritiek op EU

De opmerking van Rice is niet alleen gericht tot Teheran, maar betekent ook kritiek op de Europese aanpak. Volgens de Verenigde Staten stellen de Europeanen zich niet hard genoeg op tegen Iran. De Europese Unie zou niet genoeg dreigen met de VN. "Ik weet niet of iemand dat al zo duidelijk als nodig is heeft gezegd tegen Iran", aldus Rice.

Gevraagd naar eventuele oorlogsplannen van de VS, antwoordde Rice tijdens een persconferentie in Brussel: "De president (Bush) haalt nooit opties van tafel. Maar dit is de tijd voor diplomatie. Een diplomatieke oplossing is binnen bereik als de Iraniërs begrijpen dat het de internationale gemeenschap menens is."

'Volgende stappen'

Volgens haar vertelt iedereen aan Iran dat het zijn verplichtingen moet nakomen. "Anders zijn er volgende stappen. Iedereen weet wat die volgende stappen zijn", aldus Rice. De VN-Veiligheidsraad kan Iran in theorie sancties opleggen.

België

De minister ontmoette woensdagmorgen eerst haar Belgische ambtgenoot De Gucht. Die zegde hulp toe bij de opleiding van Iraakse rechters, maar bleef bij het standpunt dat België geen militairen naar Irak stuurt. Rice heeft haar agenda op het nippertje omgegooid om later woensdag ook nog de Belgische premier Verhofstadt te kunnen spreken. Rice is vooral in Brussel om de NAVO en de Europese Commissie te bezoeken.