DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag in hoger beroep de belager van Bianca Balkenende vrijgesproken van voorbereiding van moord, doodslag of zware mishandeling. Voor het illegaal bezit van een pistool heeft het hof tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat het bescherming van de samenleving dringend nodig acht.

De 34-jarige A.T. werd op 27 oktober 2003 aangehouden in de woonplaats van premier Balkenende en zijn vrouw. Hij vroeg de weg naar het huis van de Balkenendes, wat een buurvrouw zo opvallend vond dat ze de politie inlichtte. De man bleek een groot mes op zak te hebben. Hij werd ervan verdacht Bianca Balkenende en mogelijk ook haar man zwaar letsel te willen toebrengen of zelfs te willen vermoorden.

Niet bewezen

Het hof verklaarde woensdag de ze "niet bewezen acht dat T. met het mes naar de woning is gegaan als onderdeel van een vooropgezet plan om de Balkenendes van het leven te beroven of zwaar lichamelijk letsel aan te doen".

Paranoïde wanen

De man uit Zoetermeer lijdt volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum aan paranoïde wanen. Het hof gelooft daarom dat hij het mes bij zich droeg als algemene bescherming. Ook adoreerde de man Bianca Balkenende.

T. bleek thuis een geladen pistool te bewaren, maar was niet in het bezit van een wapenvergunning. Het hof oordeelde hem daarvoor niet strafbaar, omdat het wapenbezit een rechtstreeks gevolg is van zijn paranoïde angsten.

Doodslag

Voor illegaal wapenbezit wordt doorgaans geen tbs met dwangverpleging opgelegd. Het hof vreest in dit geval echter dat "een angstige, gewapende reactie van T. in afweer op door hem ervaren bedreiging zodanig onmiddellijk gevaar voor anderen oplevert, dat bescherming van de samenleving dringend geboden is". In 2001 werd T. veroordeeld tot gevangenisstraf voor poging tot doodslag op een buurman, die hij geheel onverwacht met een mes had gestoken.

Het Openbaar Ministerie eiste eind januari in het hoger beroep tbs met dwangverpleging voor poging tot moord danwel zware mishandeling. Het OM was ervan overtuigd dat T. kwaad in de zin had.