ALMERE - In Almere begint volgende week vrijdag de bouw van een 'bejaardentehuis' voor chimpansees. Het gaat om een onderkomen van de stichting AAP voor maximaal 29 mensapen uit het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) die met 'pensioen' gaan.

De dieren zijn gebruikt bij proeven en alle geïnfecteerd met diverse ziektes. Proeven op mensapen zijn sinds 2003 verboden. Op verzoek van de Tweede Kamer zijn de apen uit het BPRC in Rijswijk toevertrouwd aan de stichting AAP.

Deze bouwt daartoe met hulp van onder andere de gemeente, rijksoverheid en andere geldschieters het onderkomen. Onder anderen burgemeester Jorritsma van Almere slaat 18 februari de eerste paal.

De leeftijd van de apen varieert van ongeveer 10 tot bijna 30 jaar. De meeste dieren zijn in het BPRC geboren. Enkele zijn oorspronkelijk afkomstig uit Sierra Leone, de vaste leverancier van proefapen.

Het chimpanseecomplex, dat volgend jaar zomer opengaat, kost in totaal 6,4 miljoen euro. De stichting AAP betaalt daarvan 1,5 miljoen. Van dit geld komt bij het 'bejaardentehuis' een opvangcentrum voor ongeveer twintig apen uit andere landen in Europa. Deze dieren gaan later naar Primadomus, het toekomstige centrum van de stichting AAP in Spanje.