KABUL - De opening van de tweede dag van de Loya Jirga is woensdag in Kabul gepaard gegaan met strubbelingen. Duitse militairen van de internationale vredesmacht raakten in conflict met Afghaanse politieagenten en lijfwachten van afgevaardigden.

Volgens getuigen en agenten begonnen de problemen toen de Duitsers van de internationale ISAF-troepenmacht eisten dat lijfwachten van een van de belangrijkste afgevaardigden, Ahmad Wali Masood, hun wapens zouden afgeven. Daarbij ontstond een handgemeen.

Masood is een broer van de vroegere leider van de Noordelijke Alliantie, die door Taliban-aanhangers, vermomd als journalisten, werd vermoord.

Vervolgens maakten Afghaanse politiemannen en veiligheidsfunctionarissen hun opwachting. Zij omringden de Duitsers en richtten hun wapens op hen. Wederom werd er gevochten.

Tolk

Volgens een politiewoordvoerder beschikten de Duitsers niet over een tolk, maar eisten zij pas dat de lijfwachten werden ontwapend nadat die hun wapens op hen hadden gericht.

Naar aanleiding van het incident voerde ISAF de bewaking verder op. De troepenmacht stuurde vier pantserwagens naar het gebied. Volgens waarnemers bewijst het voorval hoe gevoelig de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan ligt.

De Loya Jirga komt woensdag in besloten zitting bijeen. Ze zal een president kiezen. De leider van de interim-regering, Hamid Karzai, is de enige kandidaat.