SREBRENICA - Premier Kok zet zijn onverwachte bezoek aan Bosnië woensdag voort in Tuzla. Daar bezoekt hij onder meer twee projecten die met Nederlands geld zijn opgezet. De demissionair minister-president hoopt met zijn reis naar Bosnië het donkerste deel van zijn regeerperiode, het Srebrenica-drama, op een gepaste wijze af te sluiten.

Kok laat zich 's ochtend per helikopter van Srebrenica naar de Amerikaanse SFOR-basis in Tuzla vliegen en bekijkt vervolgens een huisvestingsproject in Solina. De lunch is gereserveerd voor een uitvoerig gesprek met Srebrenica-organisaties, georganiseerd in het therapeutisch centrum 'Vive Zene' in Tuzla. Het centrum is gespecialiseerd in psycho-sociale hulp aan vrouwen en kinderen van omgekomen moslims en is met Nederlandse financiële steun tot stand gekomen.

Datzelfde geldt voor het zogenaamde identificatiecentrum dat Kok in de middag bezoekt. Tot twee jaar geleden werden de stoffelijke overschotten van vermoorde moslims opgeslagen in een verlaten zoutmijn. Met Nederlandse steun is toen een mortuarium gebouwd met het identificatiecentrum. De stoffelijke overschotten van inmiddels vermoorde mensen liggen hier in afwachting van een definitieve begrafenis.

Aan het einde van de dag vliegt Kok weer terug naar Srebrenica. Daar zal hij donderdag aan het einde van programma van die dag het bezoek afsluiten met een kranslegging bij het Potocari Monument, in de buurt van de voormalige basis van de Nederlandse Dutchbat-eenheid.

/NIEUWSKok brengt bezoek aan Srebrenica