PORT VILA - Bij de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan heeft zich woensdag een zware zeebeving voorgedaan. Volgens Australische seismologen had de beving een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Meldingen van schade zijn er niet.

Het Tsunami Warning Centre in Hawaii sloeg alarm na de beving, maar dat bleek achteraf niet nodig. Het epicentrum van de beving lag in de Koraalzee, 200 kilometer onder het aardoppervlak. Dat is te diep om een tsunami of grote schade aan de oppervlakte te kunnen veroorzaken, aldus de seismologen.

Paniek

Niettemin leidde de beving tot grote paniek aan de kust van Papoea Nieuw-Guinea, 2000 kilometer ten noordwesten van Vanuatu. In de omgeving van de hoofdstad Port Moresby ontvluchtten duizenden mensen hun huizen. In 1998 kwamen in Papoea Nieuw-Guinea enkele duizenden mensen om door metershoge vloedgolven na een zeebeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.

Vanuatu ligt in dezelfde breukzone als Sumatra, waar de zeebeving op tweede kerstdag wel door verwoestende tsunami's werd gevolgd. Daardoor kwamen in de landen rond de Indische Oceaan bijna 300.000 mensen om. Wetenschappers zien geen verband tussen beide zeebevingen.