WASHINGTON - Leden van het Amerikaanse Congres hebben dinsdag bij een federale rechtbank in Washington een aanklacht ingediend tegen president Bush om zo een eenzijdige opzegging door de Verenigde Staten van het ABM-verdrag met Rusland te voorkomen. Het akkoord verbiedt onder meer de ontwikkeling van een ruimteschild tegen raketten.

"We hebben de rechtbank gevraagd te verklaren dat de president zich niet kan terugtrekken uit het ABM-verdrag of elk ander verdrag, zonder instemming van het Congres", zei afgevaardigde Dennis Kucinich van Ohio. In totaal hebben 31 leden van het Congres de aanklacht ondertekend.

Volgens de aanklacht schendt Bush met zijn voornemen de Amerikaanse grondwet. De Verenigde Staten trekken zich volgens plan donderdag officieel terug uit het verdrag van 1972. De overeenkomst wordt over het algemeen gezien als de hoeksteen van de wapencontrole over de afgelopen drie decennia.

Rusland, China en sommige Europese landen hebben zich steeds verzet tegen het Amerikaanse voornemen om het verdrag op te zeggen. Zij zijn bang dat Washingtons besluit zal leiden tot een nieuwe wapenwedloop. Bush liet het Kremlin afgelopen december weten van het ABM-verdrag af te willen om zo tot de bouw van een ruimteschild te kunnen overgaan.