PARAMARIBO - De Nederlandse en Surinaamse sprintkampioen Sammy Monsels, die maandag naar Suriname kwam om zijn onschuld in de zaak van de Decembermoorden van 1982 te bewijzen, wordt niet vervolgd. De zaak tegen hem is verjaard. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Paramaribo dinsdag bevestigd.

Toen het Hof van Justitie in november 2000 de verjaring van strafbare feiten in de kwestie van de moorden stuitte, kwam Monsels' naam niet op de lijst van mogelijke verdachten voor. Zijn naam dook pas op tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. De rechter-commissaris die dat onderzoek leidde, verhoorde hem in 2002.

Monsels heeft nog niet gereageerd op dit nieuws dat voor hem kennelijk een blijde tijding moet zijn. Bij aankomst in Paramaribo zei hij geen bloed aan zijn handen te hebben en niet betrokken te zijn geweest bij de moorden in het Fort Zeelandia.

Beroepsmilitair

Monsels, die beroepsmilitair in het Surinaamse leger was, was naar eigen zeggen in de periode van 7 tot 9 december 1982 met twee- tot driehonderd militairen in het fort. Namen van militairen die samen met hem daar waren, kwam hij niet op de lijst van verdachten tegen.

In die periode werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van ex-legerleider Desi Bouterse om het leven gebracht. Bouterse, die graag president van Suriname wil worden na de verkiezingen in mei dit jaar, wordt de hoofdverdachte in de moordzaak genoemd.

Bouterse

Monsels, die tot 1987 in het Surinaamse leger zat, zegt dat hij in 2002 bij de rechter-commissaris geen belastende verklaring tegen Bouterse heeft afgelegd. Andere militairen hebben dat volgens het uitgelekte onderzoeksrapport wel gedaan. Bouterse, die ontkent in het Fort Zeelandia te zijn geweest toen de moorden werden gepleegd, was volgens die verklaringen wel degelijk aanwezig.