RIYAD - De deelnemers aan de conferentie in Saudi-Arabië over terrorismebestrijding hebben dinsdag het Saudische voorstel voor de oprichting van een internationaal centrum voor terreurbestrijding goedgekeurd.

Hoewel de Britse en Amerikaanse afgevaardigden er niet echt warm voor leken te lopen, kwam er toch een gezamenlijke verklaring over steun aan het voorstel. Waar het centrum moet komen, stond niet in de verklaring. Een lid van een van de delegaties zei dat het land van vestiging Zwitserland zou worden.

Verenigde Naties

De conferentie was zaterdag begonnen met de oproep van de Saudische kroonprins Abdullah bin Abdul Aziz. Vertegenwoordigers van vijftig landen en internationale organisaties woonden de bijeenkomst bij. De deelnemers riepen in hun slotverklaring ook op tot politieke hervormingen als manier om geweld te voorkomen. De Verenigde Naties moeten volgens de verklaring de instantie zijn die internationale samenwerking tegen terrorisme aanmoedigt.

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië, het geboorteland van vijftien van de negentien terroristen die op 11 septemer 2001 toesloegen in de Verenigde Staten, heeft de afgelopen jaren steeds ontkend dat het terreurgroepen of moslimextremisten de ruimte geeft. Volgens de Saudische minister van Binnenlandse Zaken zijn de afgelopen twee jaar meer dan 220 doden gevallen bij terreuraanslagen in zijn land. Onder de doden zouden 92 leden van militante islamitische organisaties zijn geweest.