Schimmel treft tachtig procent van essen in Nederland

De komende jaren worden op grote schaal zieke essen gekapt. Tachtig procent van de ongeveer 10 miljoen essen in Nederland is getroffen door de zogeheten essentaksterfte. 

Om te voorkomen dat verzwakte exemplaren omvallen, worden zieke essen bij wegen en singels en langs bospaden weggehaald.

Er komen andere bomen voor in de plaats. Voorlopig worden geen essen geplant omdat die waarschijnlijk toch ook ziek worden. Tegen de essentaksterfte, een schimmel, is nog geen remedie.

Wetenschappers zoeken een oplossing en daarbij kijken ze vooral naar nog gezonde essen die kennelijk resistent zijn. Dat hebben Staatsbosbeheer en de Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE) maandag aangekondigd.

De operatie gaat zeker vier tot vijf jaar duren en kost tussen de 10 en 20 miljoen euro, schat de zegsman van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft nog geen financiële dekking gevonden voor deze kosten.

De meeste essen staan in Flevoland, Groningen en Noord- en Zuid-Holland. Niet alle zieke essen worden weggehaald. Essen die dieper in het bos staan en bezwijken kunnen daar gewoon blijven liggen.

Lees meer over:
Tip de redactie