LONDEN - Het roken van marihuana heeft waarschijnlijk een langdurige vernauwing van de bloedvaten in de hersenen tot gevolg. Dit blijkt uit een onderzoek aan het National Institute on Drug Abuse in het Amerikaanse Baltimore.

Het bloed van mensen die marihuana gebruiken, blijkt sneller door hun hersenbloedvaten te stromen. Ook de 'weerstand' die het bloed in de vaten ondervindt, blijkt hoger. Dit wijst op vernauwing van de bloedvaten, waardoor de gebruikers mogelijk een grotere kans hebben op een beroerte of geheugenverlies, meldde de BBC dinsdag.

Snelheid

Bij het onderzoek werd de snelheid gemeten van de bloedstroom in de hersenen van 54 marihuanagebruikers en 18 mensen die de softdrug niet rookten.

Langdurig effect

Opvallend vonden de onderzoekers dat het gebruik van marihuana een langdurig effect bleek te hebben. Bij mensen die een maand lang geen joint hadden gerookt, bleek de bloedstroom nog steeds versneld. In de groep die minder dan zeventig joints rookte, ging de conditie van de bloedvaten na een maand niet roken wel iets vooruit.