LONDEN/GENEVE/TEHERAN - De Britse premier Blair heeft Iran dinsdag een 'sponsor van terrorisme' genoemd. Op de dag dat deskundigen uit Iran en Europese landen in Genève een nieuwe onderhandelingsronde begonnen, riep de regeringsleider het land op af te zien van de vermeende zucht naar kernwapens en te voldoen aan EU-normen daarover.

"Iran sponsort absoluut terrorisme. Daarover bestaat geen enkele twijfel", zei Blair tegen een parlementaire commissie. Hij schaart zich daarmee achter de Amerikaanse president Bush, die dezelfde mening is toegedaan. Iran zorgt voor veel internationale spanning met een nucleair programma, dat volgens Teheran alleen vreedzame doeleinden dient.

Steun Midden-Oosten

Verwijzend naar de Iraanse steun aan Palestijnse militante groepen zei Blair: "Ik hoop dat als er vooruitgang komt in het Midden-Oosten, Iran beseft dat het de plicht heeft om die te steunen, niet tegen te werken." De Britse premier noemde het een goed teken dat de VS en Europa samen proberen Iran af te houden van de zucht naar kernwapens.

Reactie Iran

Iran mengde zich dinsdag verbeten in de discussie door te stellen dat de Verenigde Staten niets bereiken met een eventuele luchtaanval op nucleaire installaties. Amerikaanse machtsvertoon zal de nucleaire activiteiten alleen maar ondergronds brengen, waarschuwde nationaal veiligheidsadviseur Hassan Rowhani op de staatstelevisie.