ARNHEM - Twee rechercheurs van het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede onderzocht, worden niet strafrechtelijk vervolgd wegens meineed. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald.

G. Meijers, advocaat van S.E. Fireworks-directeur Willie Pater, spande in 2003 een procedure aan, omdat hij wilde dat het Openbaar Ministerie tot vervolging zou overgaan.

Tijdens het hoger beroep van de strafzaak tegen Pater en vuurwerkdirecteur Rudi Bakker in het voorjaar van 2003 pleegden de rechercheurs J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn volgens Meijers meineed. De twee verklaarden toen dat de politie met een tunnelvisie had gerechercheerd door zich te veel te richten op de later vrijgesproken André de V. en dat een van de andere rechercheurs slordig zou zijn omgesprongen met bewijsmateriaal.

Absurde verzinsels

De aanklager deed hun verklaringen toentertijd af als absurde verzinsels. Meijers vond dat het OM het tweetal daarom moest vervolgen voor meineed, maar dat gebeurde niet.

Volgens het hof zijn de rechercheurs ervan overtuigd dat zij de waarheid spreken en ook altijd hebben gesproken. Mochten hun verklaringen toch bewijsbaar onjuist zijn, betekent dat niet dat de twee "(opzettelijk) onwaar of vals hebben gesproken", aldus het hof.

Onderzoeken

De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden naar het Tolteam. Medio 2003 stelde korpsbeheerder J. Mans een onderzoek in naar mogelijk strafbare feiten gepleegd door het Tolteam. Dat onderzoek, uitgevoerd door Bureau Interne Zaken (BIZ) van Gelderland-Midden, werd begin vorig jaar overgenomen door de Rijksrecherche. Die concludeerde op haar beurt afgelopen zomer dat de politie en het OM geen fouten hebben gemaakt in hun onderzoek naar de vuurwerkramp.

Het hof is van oordeel dat gezien de onderzoeken die zijn uitgevoerd en de verstreken tijd, niet meer is te verwachten dat nader onderzoek informatie oplevert die meer duidelijkheid zal brengen.

Meijers is tevreden met de uitspraak. Hij wilde met name boven tafel krijgen wat er is misgegaan bij het hanteren van bewijsmateriaal. Volgens de raadsman is dat door de verhoren bij het hof en de overlegde bevindingen van het Rijksrechercherapport wel duidelijk geworden.

Enkele Tweede-Kamerleden willen dat het BIZ- en het Rijksrechercherapport helemaal openbaar worden gemaakt. Meijers sluit zich bij hen aan. "Dan zal blijken dat de verantwoordelijkheid voor onzorgvuldig omgaan met bewijs veel hoger ligt dan bij die ene rechercheur die het sportbroekje van André de V. uit de verpakking heeft gehaald."