SHARM AL-SHEIKH - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag een staakt-het-vuren met Israël aangekondigd. Hij maakte het nieuws officieel bekend aan het einde van een topontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon in de Egyptische badplaats Sharm-al-Sheikh.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We zijn met premier Ariel Sharon overeengekomen om alle geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen te beëindigen, waar ze ook zijn", zei Abbas. De tijd voor vrede en samenleven in het Midden-Oosten is aangebroken, stelde de Palestijnse president. De leiders van Israël en de Palestijnen ontmoetten elkaar dinsdag voor het eerst in vier jaar.

Hamas

De Palestijnse Hamas-beweging voelt zich niet gebonden aan het staakt-het-vuren met Israël dat de Palestijnse leider Abbas aankondigde op een top. Dat heeft de radicale islamitische beweging in een reactie laten weten.

De verklaring van Abbas verwoordt alleen het standpunt van de Palestijnse Autoriteit, staat in een verklaring van Hamas-woordvoerder Mushir al-Masri. "Het verwoordt niet het standpunt van de Palestijnse bewegingen". Abbas liet vorige week weten dat hij militante Palestijnse organisaties, waaronder Hamas, ertoe had overgehaald een "periode van kalmte" in acht te nemen.

Hamas is verantwoordelijk voor vele bloedige aanslagen tegen Israëliërs. De kleinere, eveneens radicale Palestijnse organisatie Islamitische Jihad, zei dinsdag met een reactie op het bestand te wachten, totdat Abbas in de Palestijnse gebieden is teruggekeerd. "De top is voorspelbaar en heeft niets nieuws gebracht", zei Mohammed al-Hindi, de leider van de Islamitische Jihad in de Gazastrook.