UTRECHT - Een op de vijf patiënten met spoedeisende klachten belandt bij de huisartsenpost, terwijl dat eigenlijk de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis had moeten zijn.

Een op de tien had zich beter bij de huisartsenpost kunnen melden, in plaats van bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks worden minstens 170.000 patiënten met een spoedeisende zorgvraag geholpen bij de verkeerde instelling.

Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft verricht. Het onderzoek wordt dinsdagochtend aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) aangeboden.

De koepel van patiëntenorganisaties pleit in het rapport voor één telefoonnummer, waarachter deskundig personeel beoordeelt waar patiënten het beste naar toe kunnen. Bovendien zouden huisartsenposten en afdelingen spoedeisende hulp onder een dak moeten zitten, voor patiënten die alsnog worden doorverwezen.

Spoedeisende hulp

Volgens de NPCF blijkt uit het onderzoek dat patiënten èn zorgverleners ten onrechte denken te weten waar patiënten naar toe moeten. Beide groepen, huisartsen en personeel van de spoedeisende hulp, 'claimen' het specialisme spoedeisende hulp.

In het onderzoek is ook gevraagd naar de bron van de medische informatie waar de artsen zich op baseren. Patiënten leven in de veronderstelling dat er al elektronische dossiers bestaan waarover de artsen beschikken. In werkelijkheid vormen ze nog steeds zelf de belangrijkste bron voor informatie.

Dat geldt voor 80 procent van de behandelingen op een huisartsenpost en 40 procent van de behandelingen op de spoedeisende hulp. In 15 procent van de gevallen vindt behandeling plaats zonder enige relevante medische achtergrondinformatie. De kosten van extra onderzoeken die hierdoor nodig zijn, worden geschat op 36 miljoen euro per jaar.

Waarneemdossiers

Zowel huisartsen (74 procent) als medewerkers van de spoedeisende hulp of ambulancemedewerkers zijn er voor informatie te delen uit de nog niet ingevoerde elektronische waarneemdossiers van de huisartsenposten.