Tientallen IS-aanhangers krijgen gratie in Syrië

Tientallen opgepakte aanhangers van Islamitische Staat zijn zaterdag vrijgelaten door de opstandelingen die in Syrië strijden tegen de terreurorganisatie. Het beoogde toekomstige bestuur van de officieuze IS-hoofdstad Raqqa besloot 83 voormalige jihadisten gratie te geven.

De gevangenen werden zaterdag per bus overgebracht naar het hoofdkwartier van de Raqqa City Council (RCC), het orgaan dat Raqqa moet gaan besturen als opstandelingen de stad hebben veroverd. De RCC is in april opgericht door de Arabische en Koerdische bondgenoten van de internationale coalitie tegen IS.

Hoewel Raqqa nog in handen is van de terreurorganisatie, besloot de RCC als blijk van goede wil om een aantal IS-leden in vrijheid te stellen. Het gaat niet om hooggeplaatste jihadisten of mensen met "bloed aan hun handen", beloofde een RCC-bestuurder.

De gevangenen kregen zaterdag na hun busreis snoepjes toegestopt in het dorp Ain Issa, ten noorden van Raqqa. Ze kregen te horen dat ze opnieuw worden opgenomen in de samenleving en de kans krijgen weer naar school te gaan.

Gedetineerden

Ook zijn er 672 gevangenen vrijgelaten door de Syrische autoriteiten. De vrijgelaten gedetineerden beloofden geen acties meer te ondernemen die de "veiligheid of stabiliteit" van het land kunnen schaden, zei minister Hisham al-Shaar (Justitie) volgens staatspersbureau SANA.

Het vrijlaten van de gedetineerden is volgens de regering bedoeld om het proces van "verzoening" te stimuleren. De autoriteiten verwijzen met die term meestal naar afspraken die lokaal worden gemaakt met opstandelingen. Zij krijgen dan de mogelijkheid zich te onderwerpen aan het gezag van de staat of te vertrekken.

Dergelijke overeenkomsten zijn niet onomstreden. Volgens de oppositie worden ze na zware bombardementen of belegeringen opgedrongen aan Syriërs. De Syrische regering ziet verzoeningsakkoorden juist als een manier om meer geweld te voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie