BOVENSMILDE - Het eerste deel van de Molukse herdenking van de treinkaping bij het Drentse De Punt in 1977 is dinsdag rustig verlopen. Zo'n vijfhonderd belangstellenden waren 's middags aanwezig in het gebouw van de stichting Molo-Oekoe in Bovensmilde.

Daar legde president F. Tutuhatunewa van de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) een politieke verklaring af. Hij riep de nieuw te vormen Nederlandse regering op internationaal te pleiten voor interventie op de Molukken.

Ook zou de nieuwe regering met daarin het CDA een brugfunctie kunnen vervullen naar de Indonesische regering. Tutuhatunewa heeft hoge verwachtingen van het CDA.

Als de Nederlandse regering niet wil praten met de Indonesische regering over de wantoestanden op de Molukken, is dat voor haar eigen rekening. Wat dat inhoudt kon de RMS-voorman nog niet zeggen, maar ,,we hoeven hier niet aan enge dingen te denken. Daarin willen we niet weer belanden'', aldus Tutuhatunewa, die daarmee verwees naar de bloedige kapingen in de jaren zeventig.

De RMS wil niet langer gezien worden als vijand van Indonesië. Wel wil zij dat de Indonesische regering de politieke leiders vervolgt, die verantwoordelijk zijn voor de moordpartijen op de Molukken.

Tutuhatunewa betreurde nog eens dat 25 jaar geleden in De Punt niet alleen Molukkers om het leven kwamen, maar ook Nederlandse burgers. Onder de belangstellenden waren enkele Nederlandse overlevenden van de treinkaping. Zij wilden de toegestroomde media niet te woord staan, daarvoor waren zij te emotioneel.

Dinsdagavond om 18.30 uur wordt de herdenking voortgezet met een kranslegging bij het Molukse monument op begraafplaats De Boskamp in Assen. Rond 19.30 uur vindt een herdenkingsdienst in de Molukse kerk in Bovensmilde plaats.