BEVERWIJK - Nederlandse brandwondencentra hebben een tekort aan intensieve-zorg bedden. Dat stelt professor R. Kreis van het brandwondencentrum in Beverwijk. Per duizend inwoners telt ons land het kleinste aantal van West-Europa. De bedden worden in brandwondencentra gebruikt voor de meest zwaargewonde patiënten.

Nederland heeft in totaal tien van deze bedden en dat moeten er volgens Kreis minstens twee keer zoveel zijn. "We moeten door het jaar heen vaak patiënten naar Duitsland en België verwijzen, terwijl er vanuit die landen nooit een beroep op onze capaciteit wordt gedaan", aldus Kreis.

Volendam

Dat Nederland te weinig capaciteit heeft, bleek al na de ramp in Volendam. De commissie onderzoek cafébrand (commissie Alders) stelde toen al dat het aantal doden door gunstige omstandigheden beperkt is gebleven. Een van die gunstige omstandigheden was dat ten tijde van de cafébrand in Volendam veel bedden in de brandwondencentra vrij waren.

Achterstand

In intensieve-zorg bedden worden bijvoorbeeld patiënten met ernstige brandwonden verpleegd, die tevens beademing nodig hebben. Uitbreiding van de capaciteit is volgens Kreis financieel geen grote operatie. "We moeten de achterstand met omringende landen wegwerken, maar dat geldt op het gebied van de gezondheidszorg niet alleen voor het aantal bedden." Kreis benadrukt dat het niet voorkomt dat door het tekort aan bedden mensen onnodig komen te overlijden.