LOME - Ondanks massale kritiek uit buurlanden en van voormalig kolonisator Frankrijk is Faure Gnassingbé maandag ingezworen als nieuwe president van het West-Afrikaanse Togo. De 39-jarige zoon van de zaterdag overleden president Gnassingbé Eyadéma, die de langstzittende leider van Afrika was, legde onder toeziend oog van het constitutionele hof de eed af.

Het leger stelde Gnassingbé aan als nieuwe president, na het overlijden van zijn vader. Zondag paste het parlement daartoe de grondwet aan, die eerst nog voorschreef dat de parlementsvoorzitter het ambt zou moeten overnemen.

Straatprotesten

De oppositieleider van Togo, Gilchrist Olympio, riep vanuit Parijs op tot straatprotesten. Maar in de hoofdstad Lome was het maandag vrij rustig. Soldaten bewaakten het presidentiële paleis, maar de grenzen werden maandag weer geopend. Frankrijk heeft zijn troepen in Togo en het gebied in staat van paraatheid gebracht.

President Obasanjo van Nigeria, en voorzitter van de Afrikaanse Unie, riep Afrikaanse leiders op de benoeming te verwerpen. De internationale gemeenschap moet Togo helpen bij het houden van verkiezingen, zei hij. Ook de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben de aanstelling van Faure Gnassingbé bekritiseerd.

Het lichaam van zijn vader is maandag overgebracht naar zijn geboortedorp Pya in het noorden van Togo. Gnassingbe Eyadéma overleed zaterdag. Hij was 69 jaar.