WASHINGTON - Er bestaat een verband tussen het dragen van tatoeages en piercings en 'slecht' gedrag. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is verschenen in het blad Pediatrics.

Uit de studie blijkt dat jongeren met tatoeages en piercings op andere plaatsen dan in hun oren, zich nog steeds meer te buiten gaan aan seks, drankmisbruik en het gebruik van drugs, dan hun leeftijdgenoten zonder deze lichaamsversieringen. Zij overwegen ook vaker zelfmoord.

Het verband tussen er 'slecht' uitzien en zich 'slecht' gedragen verbaasde zelfs de onderzoekers, schrijft de
Washington Post

Beperkt

De krant wijst erop dat het onderzoek enigszins beperkt is, mede omdat de studie helemaal is gebaseerd op de kinderen van militairen die in één kliniek werden behandeld. Maar het geeft wel een beter beeld dan eerdere onderzoeken in psychiatrische klinieken en gevangenissen.

Zo werd gevonden dat van de kinderen met piercings 72 procent seks had gehad in de dertig dagen voordat ze werden ondervraagd, tegen 42 procent van de jongeren zonder. Negentig procent van de ondervraagden met een tatoeage had onlangs seks gehad tegen 41 procent zonder.

Ook de verschillen in het gebruik van alcohol en marihuana waren significant. Van de mensen met piercings was eenderde kort daarvoor betrokken bij een 'zuippartij' tegen 11 procent van de ondervraagden zonder. Onder mannen bestond er een verband tussen geweld en tatoeages, bij vrouwen was er sprake van een verband tussen geweld en piercings.

Drugs

De onderzoekers ontdekten ook dat er een samenhang is tussen het gebruik van harddrugs en het aantal piercings. Bovendien was er een verband met leeftijd. Hoe jonger een kind toen hij zich liet voorzien van een tatoeage of piercing, hoe groter de kans dat dat kind later drugs zou gaan gebruiken.

Kinderen die een eerste 'tatoo' of piercing namen op een leeftijd van dertien jaar of jonger, hadden ook meer gedacht over het plegen van zelfmoord.

De onderzoekers geven toe dat de resultaten van de studie overeenkomen met al bestaande veronderstellingen. Desondanks geeft de aanwezigheid van een tatoeage of een piercing ouders en zorgpersoneel nu een handvat, stellen zij.

,,Wij wilden artsen en verpleegkundigen duidelijk maken dat als ze een kind met een of meerdere 'tatoo's' en piercings onder ogen krijgen, zij beseffen dat dit iemand zou kunnen zijn met een verhoogd risico'', aldus een van de onderzoekers tegen de Post.