KABUL - De Iraanse president Khatami is dinsdag gearriveerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zal er spreken met zijn Afghaanse collega Karzai. Khatami gaat vergezeld van een delegatie van belangrijke politici en economen.

Het bezoek zal naar verwachting maar enkele uren duren. De buurlanden zullen praten over de veiligheid in de regio, de drugssmokkel, de handel en de aanwezigheid van een miljoen Afghaanse vluchtelingen in Iran. Het is het eerste bezoek van Khatami aan Afghanistan na de val van het Taliban-regime vorig jaar.

President Karzai begroette zijn collega op het vliegveld, onder bescherming van Amerikaanse troepen. Iran is tegen de aanwezigheid van buitenlandse strijdmachten in Afghanistan, vooral tegen die uit de Verenigde Staten. Het land heeft zijn buurland 500 miljoen dollar beloofd voor de wederopbouw.

Onderdrukking

Khatami prees het Afghaanse volk dat het zich heeft verzet tegen de Taliban, de vroegere fundamentalistische heersers in het land. Hij zei dat door het verzet tegen onderdrukking Afghanistan op weg is naar vrede, stabiliteit en een mooie toekomst.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) zei zondag dat het vreest dat veel Afghaanse vluchtelingen door Iran worden gedwongen terug te keren. Iran heeft dat tegengesproken. Volgens Teheran zijn de afgelopen tijd 160.000 vluchtelingen vrijwillig teruggekeerd en willen velen anderen nog volgen.