KABUL - De traditionele raad van stamoudsten in Afghanistan, de Loya Jirga, is dinsdag in Kabul begonnen. Dat was een dag later dan de bedoeling was. De Loya Jirga kiest een nieuwe overgangsregering die tot de parlementsverkiezingen van 2004 aan de macht blijft.

Het geldt als nagenoeg zeker dat de huidige interim-premier Karzai een nieuw mandaat krijgt als staatshoofd.

Het uitstel maandag had naar verluidt te maken met onenigheid tussen aanhangers van Karzai en ex-koning Zahir Shah, beiden etnische Pathanen. De 87-jarige ex-vorst liet maandag evenwel weten geen kandidaat te zijn voor het leiderschap van Afghanistan.

Etnisch

Volgens sommige waarnemers heeft Zahir Shah onder Amerikaanse druk van zijn kandidatuur afgezien. Dinsdag zei ook de etnische Tadzjiek en ex-president Rabbani niet langer in de race te zijn. Deze Loya Jirga, met meer dan 1500 gedelegeerden, is de eerste sinds de val van de democratie in Afghanistan in 1973.

In het verleden gingen die bijeenkomsten net zo lang door totdat er overeenstemming over het beleid was bereikt tussen alle bevolkingsgroepen. Ze konden drie weken duren. Voor deze vergadering is slechts zes dagen uitgetrokken.

De vergadering in Kabul heeft overigens plaats in door de Nederlandse onderneming De Boer gebouwde tenten. Vanuit Duitsland is meer dan 300 ton materiaal met vijf grote Antonov-transportvliegtuigen naar Afghanistan gevlogen.

De Alkmaarse onderneming verzorgt ook de klimaatbeheersing en verlichting van het complex dat eind mei werd opgeleverd. De tenten waren dinsdag overigens slecht te zien als gevolg van een fikse zandstorm in Kabul.