ISTANBUL - De Turkse metropool Istanbul gaat gebukt onder hevig winterweer. De luchthaven is maandag gesloten, nadat een Turks toestel afkomstig uit het Duitse Frankfurt van de baan was geschoten. Van de meer dan 150 passagiers raakte niemand gewond. Vluchten worden omgeleid naar Ankara, Izmir en Antalya.

De meeste inzittenden van het vliegtuig reageerden gelaten op het ongeval. De Airbus A320 van Atlas Jet was al met zes uur vertraging uit Frankfurt vertrokken. Bovendien had het toestel voor de landing nog eens een uur boven Istanbul gecirkeld. Voordat de passagiers met taxi's of bussen eindelijk hun weg door het besneeuwde Istanbul konden zoeken, moesten zij ook nog drie uur op hun bagage wachten.

In de twaalf miljoen inwoners tellende stad zijn de scholen dicht. Door de koude kwam een bejaarde vrouw om het leven.

Het winterweer kostte ook in het noorden van buurland Griekenland een vrouw het leven. Veel straten in Noord-Griekenland zijn slechts met sneeuwkettingen te berijden. De grensovergang Kipoi/Ispala met Turkije is wegens gladheid gesloten voor vrachtverkeer. Aan Griekse zijde stonden maandagmorgen al meer dan driehonderd vrachtwagens voor de overgang te wachten, aldus de Griekse televisie.