NEW YORK - Amerikaanse wetenschappers zijn bezig een nieuwe generatie atoomwapens te ontwikkelen. Die moeten duurzamer en betrouwbaarder zijn dan het huidige arsenaal dat aan het verouderen is. Dat zeggen federale functionarissen en deskundigen maandag in The New York Times.

Volgens de krant werken er minder dan honderd mensen aan, maar moeten die binnen vijf tot tien jaar met prototypes van bijvoorbeeld kernkoppen komen.

Tot nu toe gebruikten officiële bommenmakers de modernste technologieën en methodes. Dat resulteerde in lichtgewicht, krachtige en vaak erg kleine kernkoppen. Volgens The New York Times slaan de ontwerpers nu een nieuwe weg in: ze maken wapens die groter, robuuster zijn en daardoor ook langer meegaan.

De kernkoppen uit het huidige arsenaal gaan ongeveer vijftien jaar mee. Veel van de 10.000 Amerikaanse kernkoppen zijn al twintig jaar oud. Dat maakt ze minder betrouwbaar.

Het Amerikaanse Congres keurde in november de nieuwe aanpak goed, volgens de krant zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Het programma heet Reliable Replacement Warhead (betrouwbare vervanging kernkop).