ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat met de aanhouding van de verdachten van de zogenoemde Hofstadgroep een of meerdere aanslagen in Nederland zijn verijdeld. Dat zei officier van justitie, K. Plooy, maandag tijdens de eerste zitting bij de rechtbank in Rotterdam tegen de vermoedelijke leden van deze terreurgroep.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het gaat maandag niet om de inhoudelijke behandeling van de zaak. De aanklager gaf aan dat het onderzoek nog enige tijd gaat duren, omdat er nog heel veel moet gebeuren.

Plooy zegt dat er in de media vaak wordt gesteld dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) er vaak naastzit op het gebied van terrorisme. "Dat is in deze zaak zeker niet het geval", benadrukt de aanklager. Volgens hem heeft het onderzoeksteam van politie en justitie zelf ook bewijs voor het bestaan van de terroristische organisatie gevonden.

Ontploffingen

Het OM klaagt de twaalf verdachten nu aan voor deelname aan een criminele, terroristische organisatie, die onder meer door het beramen van moord of doodslag het werk van parlementariërs en bestuurders wilden belemmeren. Justitie vermoedt dat dit onder meer zou moeten gebeuren door het teweegbrengen van ontploffingen.

Ook beschuldigt het OM de verdachten van concrete bedreiging van de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en van de Amsterdamse bestuurders burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb.

Radicale groep

Plooy gaf maandag aan dat de AIVD veel materiaal aan het OM beschikbaar heeft kunnen stellen. Ook hebben politie en justitie zelf een grote hoeveelheid digitale gegevens van de computers van verschillende verdachten gevonden. Plooy: "Die gegevens tonen aan dat we met een zeer radicale groep te maken hebben, die voorbereidingen heeft gepleegd voor zeer ernstige misdrijven."

De politie heeft in een aantal computers de open brief aan Hirsi Ali gevonden, die ook op het lichaam van de vermoorde cineast Theo van Gogh is aangetroffen. De brief is tevens op gegevensdragers (usb-sticks) van drie andere verdachten gesignaleerd. Ook is er een handboek ontdekt over het rechtvaardigen en plegen van moorden uit terroristisch en politiek oogpunt. Bij verschillende verdachten vond de politie een geschrift dat oproept tot geweld in Nederland.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeert verder nog 120 hotmail-accounts, waarin deelnemers welkom worden geheten in een terroristische organisatie. Tevens wordt aangegeven dat er een beloning in het paradijs is voor martelaars en dat moord niet is uitgesloten.

Het OM wil dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van de verdachten met negentig dagen verlengt. Volgens Plooy bestaat er een reële vrees dat als de verdachten op vrije voeten komen, zij verder zullen gaan met hun terroristische activiteiten. "Wat is beraamd, kan niet krachtig genoeg worden bestreden." Plooy gaf bovendien aan dat er nog verdachten moeten worden opgespoord en aangehouden.

Voorarrest

De rechtbank heeft het voorarrest van de eerste twee verdachten die maandagochtend zijn behandeld, inmiddels verlengd. In de loop van de dag buigen de rechters zich over de voorlopige hechtenis van de overige verdachten.

Het OM wil dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van de verdachten met negentig dagen verlengt. Volgens Plooy bestaat er een reëele vrees dat als de verdachten op vrije voeten komen, zij verder zullen gaan met hun terroristische activiteiten. "Wat is beraamd, kan niet krachtig genoeg worden bestreden." Plooy gaf bovendien aan dat er nog verdachten moeten worden opgespoord en aangehouden.

De rechtbank heeft het voorarrest van de eerste vijf verdachten die maandagochtend zijn behandeld, inmiddels verlengd. In de loop van de dag buigen de rechters zich over de voorlopige hechtenis van de overige verdachten.

Onvoldoende bewijs

De advocaten van de eerste vijf verdachten van de Hofstadgroep vroegen maandag voor de rechtbank in Rotterdam - tevergeefs - opheffing van de voorlopige hechtenis van hun cliënten. Volgens hen heeft het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs verzameld dat de verdachten deel zouden uitmaken van een terroristische organisatie en zijn er geen redenen om hen langer vast te houden.

Alleen het feit dat de verdachten bekenden zijn van Mohammed B. ,de man die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh, dat ze in zijn woning kwamen, elkaars telefoonnummer hadden, bijeenkomsten over de islam bijwoonden en beschikten over extremistische teksten, is volgens de raadslieden onvoldoende om de verdachten te linken met een terroristische organisatie.

Ook hekelden de advocaten het OM dat tijdens de pro forma-zitting stelde dat de informatie die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is verzameld, betrouwbaar is. De raadslieden weten niet waar die bewering op is gestoeld.

Ongefundeerd

Advocaat B. Nooitgedagt noemde de AIVD-informatie ontoetsbaar en ongefundeerd. Volgens hem gaat het om niet meer dan speculaties. Zijn collega M. Pestman deed de voorspelling dat het OM "gigantische bergen onnodig werk zal verzetten".

Bekijk video: Jason W. woonde in AIVD-huis
Modem/ Breedband