MONTEREY - Met een reusachtige onderwaterkooi proberen Amerikaanse wetenschappers voor de kust van Californië een jonge witte haai vangen.
witte haai

Zij doen dat in opdracht van het
Monterey Bay Aquarium

Volgens de Duitse zeebioloog Christina Slager van het aquarium zijn er in Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten al vaker pogingen gedaan een 'great white' in gevangenschap te laten leven.

Volgens haar lukt dat niet, omdat de zeldzame dieren buiten hun natuurlijke omgeving voedsel weigeren. Om te voorkomen dat zij sterven, moeten ze dan weer worden vrijgelaten. Jonge haaien die per ongeluk in de netten van vissersschepen terechtkomen, zijn ook niet geschikt om in een aquarium geplaatst te worden, omdat ze meestal verzwakt zijn door stress of verwondingen.

Deze keer moet het lukken, denken de wetenschappers. Ze gaan heel behoedzaam te werk. Als zij eenmaal een witte haai in de enorme kooi hebben gelokt, gaan ze het dier in zijn natuurlijke omgeving wennen aan voedering door mensen. Dat duurt waarschijnlijk een paar weken.

Dan wordt de haai in een enorme tank naar Monterey gebracht. Als het dier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in de stress schiet, wordt het vrijgelaten, is de afspraak.

Grootste probleem is volgens Slager overigens een witte haai op het spoor te komen. ,,We weten niet eens hoe lang zo'n dier leeft en waar witte haaien zich ophouden.''