STRAATSBURG - Een totaalverbod op dierproeven voor cosmetica in Europa is niet haalbaar vóór 2012. Een meerderheid van het Europees Parlement wil de tussentijd gebruiken om drie alternatieve testmethoden op giftigheid te laten onderzoeken.

Wel zou volgens het EP in 2012 de markt ook dicht moeten voor cosmetica die buiten Europa op dieren is uitgetest. Jaarlijks sterven in de wereld 40.000 dieren zoals muizen en konijnen voor cosmeticatesten.

EP en EU-lidstaten zijn het wel eens om vanaf 2005 geen dierproeven voor cosmetica en shampoo meer uit te voeren in de Europese Unie zelf. Het Europees Parlement, dat in deze volledige medezeggenschap heeft, moet nu met de EU-lidstaten in de slag om het verbod op dierproeven ook daadwerkelijk in 2012 in te voeren.

De EU-lidstaten vinden dat derde landen die veel cosmetica produceren, zoals de VS en Japan, via de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op andere gedachten gebracht moeten worden.