BANDA ATJEH/JAKARTA - Nederland gaat de door de Tsunami getroffen Indonesische provincie Atjeh helpen met het bouwen van baileybruggen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft dat zondag tijdens zijn reis door het gebied bekendgemaakt.

Komende dinsdag vertrekt een Nederlands team van specialisten naar Indonesië om vast te stellen waar de bruggen het best kunnen worden geplaatst en wat er nog meer nodig is. De negen noodbruggen zijn een schenking van de NAVO. Nederland zorgt voor het vervoer en de bouw ter plekke.

Repareren

Verder helpt Nederland in het gebied bij het repareren en aanleggen van drinkwater- en sanitaire voorzieningen. Het gaat om een project van dertien Nederlandse waterbedrijven verenigd in de Vewin, die daarvoor 4,5 miljoen euro hebben uitgetrokken. Het kabinet heeft dat bedrag verdubbeld.

Betrokkenheid

Het bezoek aan Atjeh maakt deel uit van een zesdaagse reis door de rampgebieden in Azië. Bot wil daarmee de betrokkenheid van Nederland tot uitdrukking brengen en tevens nagaan hoe de hulpverlening verloopt. Hij zei in Indonesië onder de indruk te zijn geraakt van de aanpak van de autoriteiten.

Baggerschip

Vorige week tijdens zijn bezoek aan Sri Lanka zegde de bewindsman Nederlandse hulp toe bij het weer in dienst nemen van het baggerschip van het havenbedrijf van Galle. Het schip dat gebouwd is met Nederlands hulpgeld, is door de tsunami op de wal gezet. Nederland gaat helpen het schip weer in het water te krijgen.

Publiciteit

Nederland heeft bewust gekozen voor zo min mogelijk publiciteit bij de hulpverlening aan de door een zeebeving getroffen gebieden in Azië. "Wij zijn eerst nagegaan waaraan behoefte was. Het planten van Nederlandse vlaggetjes had geen prioriteit. Het is een andere filosofie, maar zo zit ik, zo zit Nederland in elkaar."

Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken zondag tijdens een persconferentie in de Indonesische stad Banda Atjeh. Bot die een zesdaagse reis door de in Azië getroffen gebieden maakt, zei zwaar onder de indruk te zijn geraakt van het spoor van vernietiging dat de zeebeving had veroorzaakt. "Onvoorstelbaar, en niet in televisiebeelden te vatten", aldus de bewindsman. De bewindsman reist zondagavond door naar Phuket in Thailand.

Dodental

Het officiële dodental in Indonesië door de zeebeving en de daaropvolgende vloedgolven is dit weekeinde opgelopen tot 113.785. In de noordelijke provincie Atjeh zijn zaterdag 913 lichamen geborgen, lieten de Indonesische autoriteiten zondag weten.

Het officiële aantal vermisten beloopt 127.749. Deze lijst is in vergelijking met een week geleden onveranderd gebleven, ook al worden elke dag nog doden gevonden.