LOME - President Gnassingbé Eyadéma van Togo is zaterdag overleden. Dit is van officiële bron vernomen. Generaal Eyadéma is 69 jaar geworden. De voormalige worstelkampioen, die in het openbaar meestal een zonnebril droeg, regeerde het kleine West-Afrikaanse land sinds 1967. Hij was met 38 jaar op het pluche van de macht het langstzittende Afrikaanse staatshoofd.

"Togo is getroffen door groot onheil. Het gaat om een echte nationale ramp. De president is niet meer", aldus een verklaring van de regering. Hij is overleden "terwijl hij met spoed was geëvacueerd voor behandeling buiten het land", aldus premier Koffi Sama die het communiqué op radio en tv voorlas.

Behandeling

Eyadéma was de afgelopen jaren herhaaldelijk in het buitenland behandeld. Volgens een diplomatieke bron overleed Eyadéma terwijl hij per vliegtuig voor behandeling werd overgebracht naar Frankrijk.

Na de bekendmaking van de dood van de president heeft de Togolese regering de sluiting van alle grenzen gelast, te land, ter zee en in de lucht. Ook is opgeroepen om de rust te bewaren en te voorkomen dat chaos uitbreekt.

Grondwet

Toch lijkt het leger zich niet te willen houden aan de grondwet, die erin voorziet dat parlementsvoorzitter Fambare Ouattara Natchaba fungeert als interim-president na de dood van het staatshoofd. Volgens een communiqué dat de chef van de generale staf op de Togolese televisie heeft voorgelezen, heeft het Togolese leger de macht "toevertrouwd" aan Faure Eyadéma, een van de zonen van de zaterdag overleden president.

Volgens de grondwet wordt de parlementsvoorzitter interim-president; daarna moet de regering volgens de constitutie binnen zestig dagen de verkiezing van een nieuwe president organiseren.

Etienne Gnassingbé Eyadéma werd in december 1935 geboren als zoon van een eenvoudige boerenfamilie in de toenmalige Franse kolonie Togo. Van 1953 tot 1961 vocht hij voor het Franse leger in de oorlogen in Indochina, Dahomey (het huidige Benin), Niger en Algerije. In 1965 werd hij stafchef van het Togolese leger. In 1967 pleegde hij een militaire staatsgreep.

Aanslagen

Eyadéma overleefde als president tal van aanslagen en een vliegtuigongeluk. Sinds zijn dood is president Omar Bongo van Gabon het langstzittende Afrikaanse staatshoofd.

De belangrijkste Togolese oppositieleider, Gilchrist Olympio, die in ballingschap in Frankrijk leeft, zei na de dood van Eyadéma te hopen dat het nu mogelijk zal zijn "Togo op het pad van de democratie te sturen". Hij wil nu naar Togo terugkeren voor overleg met zijn Unie der Krachten voor Verandering (UFC). De EU schortte in 1992 haar steun aan Togo op wegens de onderdrukking van de oppositie daar.

Bij de presidentsverkiezingen in 1998 werd het tellen van de stemmen plotseling gestaakt en Eyadéma tot winnaar uitgeroepen. Vervolgens werden honderden mensen gedood door de veiligheidsdiensten, aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.