MUNCHEN/BERN/WENEN - Wintersportgangers hebben zaterdag op weg naar hun vakantiebestemmingen veel verkeersproblemen gehad. Vooral in Zuid-Duitsland stonden lange files en ook op de Oostenrijkse en Zwitserse wegen was het erg druk. In de loop van de zaterdagmiddag waren de grootste problemen voorbij.

De drukte is het gevolg van het begin van de vakantie in een aantal Duitse deelstaten, in delen van Oostenrijk en in België en van de voorjaarsvakantie in delen van Nederland.

Op de A8 van München naar Salzburg stond 35 kilometer file. Voor de grensovergang bij Kiefersfelden stond 25 kilometer. Langzaam rijdend en stilstaand verkeer was er op delen van de A9 van Neurenberg naar München en op de A7 in de richting Füssen.

Verkeerschaos

In grote delen van Oostenrijk heerste zaterdagochtend een verkeerschaos. Talrijke wegen waren wegens lawinegevaar afgesloten. Voor veel tunnels stonden kilometers lange files. De problemen deden zich vooral voor in de provincies Salzburg, Tirol, Vorarlberg en Stiermarken. In totaal stond er 71 kilometer file op de snelwegen.

Volgens de Oostenrijkse ANWB, de ÖAMTC, waren veel wintersporters al erg vroeg op de weg, maar dat leidde uiteindelijk niet tot een echt noemenswaardige spreiding van het verkeersaanbod. De organisatie heeft zaterdag ertoe opgeroepen de vakantieplanning in de Europese landen beter op elkaar af te stemmen. Ze ziet daar een taak van de Europese Unie.

Bevriezing

Het winterse weer in delen van Europa heeft ook enkele levens geëist. In Roemenië kwamen twee mensen om door bevriezing toen ze terechtkwamen in een sneeuwstorm. In het Oostenrijkse Linz werd een 80-jarige vrouw dood gevonden. Ze was waarschijnlijk tijdens het wandelen gevallen en niet meer in staat om op te staan.

In Oostenrijk worden sinds donderdag al drie jagers vermist. Ze zijn mogelijk gegrepen door een lawine.