AMSTERDAM - Ongeveer 250 actievoerders hebben zich zaterdag rond 13.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om zich te verzetten tegen het huurbeleid van minister Dekker. Hoewel het kabinet afgelopen week een deel van de plannen in de ijskast heeft gezet, blijven de huurders ongerust over de toekomst.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH) organiseerde de landelijke betoging, die om 14.00 uur naar het Museumplein vertrok.

De demonstranten vrezen dat de plannen om de huren vrij te geven op een later moment alsnog zullen worden doorgevoerd. Verder maken ze een vuist tegen de voorgenomen verkoop en sloop van sociale huurwoningen en verzetten ze zich tegen de korting op de huursubsidie. De huurders vrezen dat ze hun huis op de lange termijn niet meer kunnen betalen en dat ze gedwongen moeten verhuizen.

Uit het hele land zijn actievoerders present, onder meer uit Groningen, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Tilburg. Zij dragen leuzen als 'Minister Dekker, u bent niet lekker', 'Huur vogelvrij is asociaal', 'Als u deze woningen sloopt, dan sloopt u ons ook' en 'Dekker huurmoordenaar'. Onder de demonstranten zijn ook mensen uit de krakersbeweging.

Op de Dam spraken enkele huurders die zijn getroffen door het nieuwe beleid, en prof. Thomsen, die onderzoek heeft gedaan naar sloopwoningen. Op het Museumplein spreekt nog aantal gedupeerden.