RIJSWIJK - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft ervoor gezorgd dat terreurverdachte Jason W. in een met afluisterapparatuur geprepareerde woning in het Haagse Laakkwartier terechtkwam. Dat hebben verscheidene bronnen aan het ANP bevestigd.

De AIVD had W. al veel langer op de korrel. Hij werd in 2003 al met andere terreurverdachten aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) liet hem na een week weer vrij wegens gebrek aan concreet bewijs.

Afluisterapparatuur

De inlichtingendienst heeft hem daarna in de gaten gehouden en er dus voor gezorgd dat hij in een woning terechtkwam die was voorzien van afluisterapparatuur. Een woordvoerder van de AIVD zei zaterdag dat hij niet op de zaak kan ingaan.

In de eerste zogenoemde pro forma-zitting die op 26 januari in het proces tegen Mohammed B. werd gehouden, citeerde officier van justitie F. van Straelen al uit gesprekken die de AIVD in de woning aan de Antheunisstraat in Den Haag heeft afgeluisterd.

B. wordt verdacht van de moord op filmmaker Theo van Gogh. De aanklager zei dat de AIVD twee cd-roms met twintig uur gesprekken uit de woning van Jason W. aan het OM ter beschikking heeft gesteld.

Hofstadgroep

Justitie had voor die zitting met voorrang twee gesprekken tussen W. en Ismaël A. uitgewerkt. Daarmee wilde zij aangeven dat B. mogelijk betrokken is bij de zogenoemde terroristische Hofstadgroep, waar W. en A. ook deel van zouden uitmaken en om duidelijk te maken dat B. waarschijnlijk hulp heeft gehad bij de moord op Van Gogh.

De twee afgeluisterde gesprekken gaan over de moord op Theo van Gogh, bleek uit de voordracht van Van Straelen. "Wij hebben", zo zeggen de twee in die afgeluisterde gesprekken "conform de authentieke islamitische wijze, een lam afgeslacht. Dit zal voortaan de straf zijn die opgelegd zal worden aan ieder in dit land die Allah en zijn gezant uitscheldt en uitdaagt. O, jij Ayaan Hirsi, morgen als Allah het wil ben jij aan de beurt Ali. Allah is de allergrootste, de Islam zal zegevieren."

Uit de tweede conversatie is alleen de zinsnede in het dossier opgenomen van een van de twee verdachten: "hahaha. Wij, wij zijn het groepje van Mohammed B. met Theo van Gogh..."

Belegering

Jason W. en Ismael A. vormen het tweetal dat op 10 november in het Haagse Laakkwartier na een urenlange belegering werd gearresteerd. Aanvankelijk hielden zij een arrestatieteam van de politie van het lijf door een handgranaat te laten ontploffen, toen deze politiemensen het huis wilden binnenvallen. Daarbij raakten vijf leden van het arrestatieteam gewond.

Aan het einde van de middag slaagden speciale antiterreureenheden erin het tweetal alsnog in te overmeesteren. Hierbij raakte Jason W. gewond.